עובדות מעניינות פרק תשע
5 עובדות על עיוורון צבעים 👁
בואו נחקור את תופעת מחסור בראיית צבע, עיוורון צבעים. 😃👁
מלפפון הוא ירוק, כלניות אדומות. עבור אנשים רוב האנשים צבע הוא רכיב מובן מאליו. אך ישנם אנשים שרכיב הצבע נותר מונח חסר צבע לאורך חייהם. שמונה מתוך 100 גברים, ואחת מתוך 200 נשים מכירים צבעים מסוימים רק לפי שמיעה. מחסור בראיית צבע יכול להופיע במספר דרגות. מעיוורון מוחלט של צבעים וראייה בגווני שחור אפור לבן, לבלבול בין צבעי הירוק והאדום בלבד.
1) תאי חישה שקולטים צבעים:
כדי לראות צבעים בצורה נכונה, יש צורך בשני שלבים: מלכתחילה יש לזהות נכון צבעים, ולהבחין ביניהם. לשם כך, בעין הבריאה
יש שלושה סוגים של תאי חישה צבעוניים ברשתית שלה, בעזרת אלה העין תופסת את שלושת הצבעים הראשוניים אדום, ירוק וכחול ומרכיבה מהם כמה מיליוני גוונים צבעוניים.

2) דרגות של עיוורון צבעים ומחסור בצבעים:
לאנשים עם מחסור בראיית צבע, הפרעה בתפיסת צבע, אחד או שניים או שלושה של תאי החישה אינם מתפקדים כלל או רק במידה מוגבלת. לכן הם אינם יכולים לראות צבעים מסוימים.
בדרגה של עיוורון מוחלט שלושת תאי החישה אינם מתפקדים כלל. לכן, התמונות חסרות צבע בגווני אפור.
בדרגה של עוורון צבע חלקי תפיסת צבע נעדרת עבור אחד או שניים משלושת מתאי החישה כלומר חסר חלק מהצבעים הראשוניים.
בדרגה של בלבול בין צבעים תאי החישה פועלים אבל הרגישות שלהם מופחתת ולכן מתבלבלים במצבים מסוימים: למשל, אם הקולטן האדום נפגע (כבר מ -10 אחוזים), האדום של רמזור נתפס כירוק. .
ב- 60 אחוז מכלל ליקויי הצבע, רק אחת משלושת התאים אינו מתפקד עיוורון באדום-ירוק הוא הצורה הנפוצה ביותר של מחסור בראיית צבע ומופיע בעיקר אצל בנים.
עיוורון כחול הוא פחות שכיח אך במקרה זה התא הכחול נחלש, אנשים מתקשים לראות את הצבע הכחול או לזהות צהוב.

3)הגורמים למחסור בראיית צבע:
מחסור בראיית צבע נובע בעיקר ממקור תורשתי, במקרה כזה הוא לא משתפר ולא מחמיר עם הזמן. עם זאת, יש סיבות הגורמות לקושי בראיית צבעים שהם נרכשות.
מחלות שעלולות לגרום לחסר בצבע הם: סוכרת, ניוון ברשתית העין. מחלת פרקינסון, ועוד. עין אחת עשויה להיות מושפעת יותר מהשנייה, במקרה כזה עיוורון הצבעים עשוי להשתפר אם ניתן לטפל במחלה הבסיסית.
תרופות מסוימות יכולות לשנות את ראיית הצבע, כמו תרופות מסוימות המטפלות במחלות לב, לחץ דם גבוה ועוד.
זקנה עלולה לגרום ליכולת שלך לראות צבעים יכולת זאת מתדרדרת לאט ככל שאתה מתבגר.

4) כיצד מאבחנים מחסור בראיית צבע?
ראיית הצבעים נבדקת בעיקר באמצעות לוחות מיוחדים עם נקודות צבעוניות שונות ניתן לבצע את הבדיקה מגיל 3.
עיוור צבעים חלקי מצליח להבחין בצבעים.אך תופס את הגוונים של צבע בצורה שונה – כאילו היו להם פחות צבעים ראשוניים בתיבת צבע לערבוב מאשר אדם עם ראייה תקינה. זה לא רק חסרונות – יש דברים שנתפסים טוב יותר או עם יותר ניגודיות.
עיוור צבעים ברמה הנמוכה: בדיקת תמונה למחסור באדום-ירוק. הסימנים הראשונים הם שהאדם שנפגע מתקשה לצבוע בצבעים או לזהות רמזורים,
נסו לאבחן את עצמכם. הביטו בעיגולים ותארו למישהו לידכם, מהם הצבעים שאתם רואים.

5) טיפול: מה ניתן לעשות בנושא מחסור בראיית צבע?
אין טיפול למחסור בראיית צבע מולדת; ניתוחים או צורות טיפול דומות אינן אפשריות. עם זאת, במקרים מסוימים, יש דברים שיכולים לעזור.
אנשים עם עיוורון צבעים מוחלט לובשים לעתים קרובות כהה משקפי שמש. בהתאם לתנאי האור, אלה משקפיים השתמש במסנני קצה מיוחדים המסננים צבעים מסוימים מאור השמש. זכוכית מגדלת או משקפת קטנה מאפשרים לאנשים לקרוא אותיות קטנות או לראות למרחוק.
לאנשים עם מחסור באדום-ירוק, יש משקפיים עם עדשות מיוחדות המסננות ספקטרום צבעים מסוים בצורה שונה; עם זאת, זה משנה את תפיסת הצבעים האחרים.
אנשים עם עיוורון צבעים מתפקדים מצוין למרות שהם סובלים לעיתים קרובות מרגישות סינוור קשה וליקויי ראייה. הם יכולים למצוא את עצמם במצבים מביכים שהם לובשים בגדים בעלי צבע לא קשור כלל. בנוסף, בגלל שהראייה שלהם פחות חדה, הם לא יכולים להיות טייסים קברניטים.

זה מעניין! תכתבו עוד.
בבקשה!
שירה