צרפת היא מדינה באירופה.
הגבולות הימיים שלה: האוקיינוס האטלנטי והים התיכון, מפרץ ביסקאיה, תעלת למאנש והים הצפוני.
הגבולות היבשתיים שלה: צרפת גובלת בבלגיה ובלוקסמבורג. בגרמניה, בשווייץ ובאיטליה, במונקו ובאנדורה וספרד. לצרפת חיבור יבשתי מלאכותי לממלכה המאוחדת באמצעות מנהרת התעלה, העוברת מתחת לתעלה האנגלית.
מגדל אייפל הוא מגדל ברזל בפריז, בירת צרפת, המתנשא לגובה של 330 מטר. המגדל נבנה בשנת 1889 בשאן דה מארס, ליד נהר הסן, והוא אחד האתרים המפורסמים ביותר בעולם. המגדל נקרא על שם המהנדס גוסטב אייפל שבנה אותו. כשישה מיליון מבקרים פוקדים את האתר מדי שנה.
בעת בנייתו של מגדל האייפל, תושבי צרפת ואפילו הכנסייה הראשית ברומא התנגדו לבנייתו וזאת משום החשש שהמגדל ייפול על אדמת צרפת בעוד שהיחיד שכן נלחם על קיומו של המגדל היה מהנדס הבניין – אלכסנדר גוסטב אייפל, שעל שמו נקרא המגדל.
אייפל הצליח להציל את המגדל בזכות עובדה מעניינת והיסטורית שהייתה, אנטנת הרדיו שהוצבה על המגדל ושימשה את כל תושבי האזור לקשר רציף.
נתון היסטורי מעניין גם הוא, הנקשר למגדל האייפל המפורסם הינו מידת ההתכווצות של המגדל מדי חודשי החורף, כאשר מדובר בהתכווצות של 10-15 ס”מ שלמים והכל בגלל חומר הברזל ממנו בנוי הבניין, שמתכווץ עם שינוי הטמפרטורות.
שער הניצחון נבנה בהוראה של נפוליאון בונפרטה לאחר הניצחון בקרב אוסטרליץ ב-1806, ונועד להנציח את אלו שלחמו ונפלו למען צרפת במהפכה הצרפתית ובמלחמות נפוליאון. השער תוכנן על ידי האדריכל הצרפתי ז’אן שלגרן שהוחלף לאורך השנים בשורה של אדריכלים שונים כיוון שבניית השער נמשכה יותר מ-30 שנה. מקור ההשראה לשער הינה שערי ניצחון בסנון האימפריה הרומית כמו שער טיטוס ברומא, אך נבנה בסגנון ניאו-קלאסי שכל-כך מאפיין את פריז,
מוזיאון הלובר הוא המוזיאונים החשובים והמרתקים ביותר בעולם. זהו מוזיאון עצום בגודלו אשר נדרשים מספר ימים על מנת לסרוק ולעבור את כולו. כשמתקרבים אל הלובר הנמצא בליבה של פריז, ברובע הראשון קרוב לנהר הסיין, בלובר ישנו אוסף עצום של יצירות אמנות מכל העולם: ציורים, פסלים, עתיקות.
קשה שלא להתפעל מיופיו של המבנה של מוזיאון הלובר.. זהו מבנה מפואר ביותר ובמהלך ההיסטוריה. הוא בעל שורשים עתיקים מאוד. אמנם מרבית המבנה הם חדשים יותר, אך עדיין זהו מבנה עתיק. הוא נבנה לראשונה בסוף המאה ה- 12 כמבצר (פירוש השם לובר הוא מקום מבוצר). הוא היה ממוקם אז בגבולה המערבי של פריז ונועד להגן עליה מפני תוקפים. רק מאוחר יותר, כאשר העיר התרחבה וגדלה הפך המבנה למקום משכנו של האוצר המלכותי. במאה ה- 16 הפך המבצר לארמון מפואר ורק בשנת 1793 הפך למוזיאון.
מון סן מישל הוא אי המרוחק כקילומטר מהיבשה בקרבת חופי נורמנדי הידועים בצרפת. האי בעצם הוא טירה הבנויה עליו כאשר בין היבשה אליו מחבר כביש.
אזור זה של חופי צרפת מאופיין בגאות ושפל בעלי משרעת גדולה במיוחד. מכיוון שמי האוקיינוס הקרובים ליבשה רדודים במיוחד, שינוי של מטרים בודדים במפלסם הופך את המקום לאי ולסירוגין מאחד אותו חזרה עם היבשה.
זה משפיע על האי מון סן מישל פעמיים ביום הוא הופך לחלק מהיבשה בשל תופעת גאות ושפל קיצונית המאפיינת אזור זה. בעבר הגאות הייתה מונעת מפולשים להגיע אל האי במשך הלילה שכן בלילה נותר האי מנותק מהיבשה וכך נוצרה טבעת הגנה נוספת.
עוד עובדות מעניינות על צרפת:
בגט:
אתם תופתעו לגלות אבל לפי החוק הצרפתי, באגט הוא סוג לחם מיוחד שיש לו מתכון אחיד וגדלים מותאמים, וכל סוג אחר של לחם אינו רשאי להיקרא באגט. על הלחם לעמוד בסטנדרטים מחמירים ומדויקים ביותר, והוא צריך להיות עשוי מקמח, מים, שמרים ומלח בלבד, ומשקלו של הבאגט צריך להיות 250 גרם (לא פחות ולא יותר).
אגב, אם כבר מדברים על האוכל הלא שגרתי של תושבי צרפת – הרי שהצרפתים אוכלים בבוקר מנה מתוקה. ואילו, חביתות וסלטים אינם נחשבים לארוחת בוקר בצרפת
פריז:
במדינות שונות בעולם נוהגים לקרוא לערים בשמות המותאמים לשפה המקומית, בעוד שבירת צרפת הלא היא – “פריז” , לקוחה בכלל משבט גאלי קדום שכינה את העיר המרכזית של צרפת במונח "פריז" שמשמעותו הייתה “עיר האורות”. ואכן, העיר פריז הייתה הראשונה באירופה שמילאה את שדרותיה בפנסי רחוב מוארים.
הקרואסון:
הקרואסון שאנחנו מכירים מימינו, הינו קרואסון צרפתי שהתיעוד העתיק ביותר של הקרואסון הזה תועד בספר בישולים צרפתי שנמצא בצרפת בשנת 1853. המתכון המקורי של הקרואסון מגיע עם חמאה, שלאורך ההיסטוריה שידרגו אותו לקרואסון שוקולד, שקדים וערבובים של ריבות וממרחים נוספים.
צרפתית:
אם חשבתם שבצרפת יש את מספר האנשים הרב ביותר שמדברים בשפה הצרפתית אז חשבו על כך שוב, כי הנתונים מצביעים על כך שרק במדינות אפריקה עצמן יש מספר אנשים רב יותר שדוברים את השפה הצרפתית. כזכור על פי ההיסטוריה, היו מושבות של קולוניות צרפתיות בכל רחבי אפריקה, דרום אמריקה ואפילו בחלקים שונים ביבשת אסיה.
ואמנם, הצרפתים מתגאים בשפה שלהם, אבל רק באפריקה עצמה ישנן מעל ל- 20 מדינות שהשפה הרשמית בהן הינה צרפתית.
נפוליאון:
השמועה גורסת כי נפוליאון בונפרטה, שליט צרפת מפורסם מהמאה ה-19, היה נמוך קומה – כאשר הנתון הזה התגלה כלא אמיתי כלל, ובעצם – גובהו של הנפוליאון היה 1.68 מטרים, שהיה נחשב למעל לגובה הממוצע במהלך תקופת מחייתו. בימינו, הגובה הממוצע עולה על פני 1.70 מטרים וזו הסיבה אגב, שהחשיבו את נפוליאון כנמוך קומה.
מעניין. אני רוצה עכשיו לטוס לצרפת