רעידת אדמה היא תופעת טבע, המתרחשת לרוב באזורי המגע שבין הלוחות הטקטוניים, רעידות אדמה מתרחשות בכדור הארץ על בסיס יומי! אך רובן מתרחשות בעומקים של מ-80 ק”מ מתחת לפני כדור הארץ, כך שאנו לא מרגישים בהם.
כדור הארץ מורכב משלוש שכבות:
הגלעין: הגלעין הוא הלב של כדור הארץ, והוא נמצא במרכזו. הגלעין מורכב ברובו ממתכות, ומשמש גם מקור כוח המשיכה האדיר של כדור הארץ.
המעטפת: המעטפת היא שכבה בעובי אלפי קילומטרים העוטפת את הגלעין. המעטפת מורכבת מחומר שנקרא ’מאגמה‘ – עיסה צמיגית של סלעים שניתכו בגלל הטמפרטורה והלחץ הגבוהים השוררים במעבה האדמה הטמפרטורת המאגמה מגיעה לכ-1,400 מעלות!. במעבה האדמה שרויה המאגמה בתנועת ערבול מתמדת, כמו דייסה המתבשלת בתוך סיר.
השכבה העליונה – הקרום: הקרום זה קליפת כדור הארץ, היא שכבה דקה יחסית אשר נמצאת מעל המעטפת הלוהטת. זוהי שכבה דקה יחסית, בעובי קילומטרים אחדים, אשר נמצאת מעל המעטפת הלוהטת, ועל הקרום נמצאים הנופים המוכרים לנו: יבשות, אוקיינוסים, הרים, עמקים וכל מה שבני האדם בנו עליהם: בתים, כבישים, ועוד. קרום כדור הארץ אינו שלם, הוא שבור ללוחות עצומים. כל לוח יכול להכיל כמה מדינות ואפילו יבשת שלמה. בין לוחות הקרום מפרידים סדקים עמוקים או שברים.
השכבה העליונה של כדור הארץ עשויה מלוחות טקטוניים. הם אינם עשויים מקשה אחת אחידה, אלא מרושתים במערכות של שברים וסדקים.
לרוב, קו המגע בין הלוחות אינו חלק, בין הלוחות התפוסים זה בזה. בינתיים עיסת הסלעים (המעטפת) ממשיכה בתנועת ערבול, כמו דייסה המתבשלת בתוך סיר.
אם המאגמה משתחררת בפתאומיות, כפי שקורה במקרים רבים, יכול המתח הרב שנצבר בין הלוחות להשתחרר גם הוא בין רגע, ולהרעיד את הלוחות הטקטוניים סביבו בגלי אנרגיה עוצמתיים. הנקודה שממנה משתחררים גלי האנרגיה מכונה מוקד הרעידה.
רעידת אדמה יוצרת גלי רעד. גלים אלו נעים בתוך כדור הארץ ומעל פני השטח וגורמים לתנודות של כל מה שנמצא על פני האדמה.
גלי הרעידה יתפשטו במעגלים מהמקום שבו היא החלה (מוקד הרעידה) לכיוון אזורים רחוקים יותר. גלי הרעידה יורגשו ואף עלולים לגרום לנזק רב ביותר באזורים הקרובים למוקד, והם נחלשים ככל שהם מתרחקים ממנו. אף על פי שגלי הרעד נחלשים ככל שמתרחקים ממוקד הרעידה, רעידת אדמה חזקה עלולה לגרום נזק גם באזורים המרוחקים עשרות קילומטרים מהמוקד שלה.
לאחר רעידת אדמה מתרחשת תופעה הנקראת "אפטר-שוק".
אלו הן רעידות משנה המופיעות דקות, ימים או חודשים אחרי הרעידה הראשונית. הן מופיעות בעקבות חזרתם של הלוחות למצבם הקודם, והן עלולות לגרום נזקים ואפילו למוטט מבנים שנחלשו ברעידה הראשונה.
התנזלות קרקע היא תופעה שבה הקרקע מתנהגת כנוזל צמיג. התהליך מתרחש כאשר אל תוך הקרקע מחלחלים מי תהום בעקבות תנודות הרעידה. המים מפרידים בין הגרגירים המרכיבים את הקרקע וגורמים להחלשת אחיזתם זה בזה, מה שגורם לקרקע להתנהג כנוזל.
תופעת התנזלות הקרקע נצפית כמעט לאחר כל רעידת אדמה חזקה.
לצורך מדידת עוצמת רעידת האדמה הומצא מכשיר שנקרא, ’סיסמומטר‘. המכשיר מותקן בתוך הקרקע ומסוגל למדוד את תנודות הקרקע , גם את התנודות החלשות ביותר שאיננו מרגישים.
הסיסמומטר בנוי ממשקולת התלויה על קפיץ. רעידת האדמה מטלטלת את המכשיר המקובע לקרקע וגורמת למשקולת להתנדנד. התזוזה של המשקולת מייצרת זרם חשמלי, שעוצמתו מבטאת את עוצמת התנודה של רעידת האדמה. עוצמת הרעידה נרשמה בעבר על גליל נייר, וכיום היא נרשמת בזיכרון של מחשב. נתונים אלו מועברים בעזרת לוויין למכון הגיאופיזי, ושם הם נרשמים בצורה של עקומה (גרף). באמצעות מדידה במכשירי סיסמומטר אחדים בו בזמן, ניתן לקבוע את עוצמת הרעידה ואף את המקום שבו היא החלה (מוקד הרעידה).
עוצמתה של רעידת אדמה הנמדדת במכשירי הסיסמומטר מבוטאת בסולם המְדרג את העוצמה. הסולם הזה נקרא סולם ריכטר, והוא מבטא את כמות האנרגיה שהשתחררה בעת רעידת האדמה.
צ'ארלס פ' ריכטר, ססמולוג מקליפורניה שבארצות הברית, היה הראשון שהציע בשנת 1935 שיטה להערכת דרגות העוצמה של רעידות האדמה, ומכאן השם 'סולם ריכטר'
בדרך כלל, רעידות אדמה בעוצמה הנמוכה מ-5.3 בסולם ריכטר אינן מורגשות על ידי בני אדם. אם תתרחש בקרבת רעידת אדמה בדרגה חמש, היא עלולה לגרום נזקים קלים, בעיקר סדקים בקירות מבנים, נפילת חפצים ורעד שמורגש על ידי אנשים. רעידות אדמה בדרגה שש ומעלה גרמו נזקים כבדים בנפש וברכוש.
רעידת האדמה החזקה ביותר שנמדדה בעולם עד כה הייתה בצ'ילה, ב- 22 במאי 1960, ועוצמתה הייתה 9.5. רעידת האדמה החזקה ביותר שנמדדה בישראל הייתה 1.7 במפרץ אילת, בשנת 1995.
רעידות אדמה אחראיות גם על גלי הצונאמי הענקיים. צונאמי הוא בעצם גל בים הנגרם על ידי רעידת אדמה או מפולת תת ימית.
עם סגולה:
בשל העובדה שארץ ישראל ממוקמת על מפגש של שני לוחות טקטונים, הקרוי השבר הסורי אפריקני, היא מועדת לרעידות אדמה רבות. עם זאת, ב-60 שנים האחרונות נרשמו רק מספר בודד של רעידות אדמה, וברמות מדידה בינוני ומטה.
מעניין מאוד
היתה רעידת אדמה בטורקיה עכשיו, והרגשתי אותה ממש.
מעניין
מאוד ממחיש.
הרגשנו רעידת אדמה בפתח תקווה. זה היה ממש מפחיד!!!